click click click

MIS 750-Book Your Movie Tickets Online!

Me and my husband are always looking forward to have chance to watch latest movies at the cinema.Since we have 2 daughters now, our "hobby" can't be practiced regularly. Sighhhh. Movies will be selected based on what is suitable with our little girl.And of course, cartoon after cartoon.

Recent addition to our family, is my 4 months old little baby girl.And because of that, we can just watch movies at home. Haha. We've been following Fast and Furious since the first one, but we finally sacrificed by not watching Fast and Furious 7 as it was classified under 18sx and no one to look after our baby girls.

This week, Bond has make his appearance again!!!! And it's classified under P13. But,but, but....We are not going to bring our baby girls to watch the movie.

Oh actually, I want to talk about being me, I normally love to buy things online, pay bills via online and book movie tickets online. What about queuing in a long queue with other movie lovers, and when it reach our turn, the tickets is already SOLD OUT!Better be prepared, book online guys, smarter :))   

I've downloaded GSC and TGV apps from Apps Store. So here it goes :




The apps offered you various menus that can help you in many ways.I normally choose my favorite and nearest cinema to watch movies.




My dear cinema is of course Alamanda, Putrajaya.Just 10 minutes drive from home. But, GSC Alamanda is always full house and you better book the tickets earlier to get your seats!





After that, just select the date, movie to watch, time and your method of payment.So, I'm using Maybank2u.Oh, a few years back, I've been randomly selected as Maybank customers to watch Transformers Premiere and my husband won a lucky draw of a perfume that worth a few hundreds.Wow!

Previously, movies online booking didn't require their customers to make payments on the spot, but bookings will always deal with last minutes cancellation that will cost loss for them. 


And then, click how many persons that are going to watch movie with you.They have e-Combo now, you just need to pay online and get to redeem the combo without queuing.I am now a student, so I can actually get student's price during weekdays.But, how can I go out for movie during weekdays?Pity me.. 



The next screen will show you your details such as name, emails and phone numbers and IC numbers.




Then, you can choose your own seats definitely.



so, these are the details of your purchase. you need to pay within the minutes given to avoid from void.The worse part, there is charge for booking fee. Would you prefer to qeueu or to pay RM0.50? It's your choice by the way. 


and if you agree with terms and conditions, please pay immediately :P. If you completed the process, you'll be given codes and need to scan the code in the entrance. Go green by saving papers!

Actually, I didn't finish the process because I change my mind not to watch this movie with my baby girls. A friend give her review, some scene that are not suitable for kids. Bond will always be Bond!



These are a few histories of movies that you can track back in this apps. Seems that, movies that I've watched mostly based on my daughter's preferences.Haha. 




Thanks to technologies that make our lives easier and happier too!

Source : GSC apps from Apps Store

MIS750-Would you prefer to line up in EPF kiosk or to sit in front of your laptop and log in to EPF i-Akaun?

Previously, if I am in need of EPF statement, I will go the nearest EPF and line up with others for getting the statement. Just to print the statements!!A few months back, I just realized,YES it's just me that just realized that EPF can be printed online using their i-Akaun.  Others may know about it for a long time before me.Huhu.

At first, I registered in EPF kiosk and need to wait for activation code to be sent via SMS. But it never happened, and I totally forgot about it as I don't need the EPF statement at that time.

But, earlier this month, when other friends have used that i-Akaun, So I was  thinking that I must have it too and don't want to be left out.Hehe. Here are the simple steps on how to activate the i-Akaun :

Step 1

(Click this image to enlarge)

I go to EPF website and click Reach Us. From there, you can get the EPF Call Centre contact number. Their customer service representative was very helpful. He checked and confirmed that I don't have/registered for i-Akaun yet. He asked for EPF number or IC number.He did asked, whether I have made any transaction from the account 2, and I said no and not yet.Hehe.He registered me for my i-Akaun,and asked for my mobile number. During my conversation with him, he sent the verification code via SMS. The verification code need to be inserted for first time log in. And, what I'm impressed the most, the customer service representative was very friendly and helpful.

Step 2

On the left corner of this (Reach Us) page,you can login to i-Akaun directly or you can also go to the main page/home.Stated there, login for members, employers and business partners, so I chose for members.And click to i-Akaun Activation (First Time Login).

(Click this image to enlarge)



Step 3

When you click to  i-Akaun Activation (First Time Login), you need to tick agree for the terms&conditions.

(Click this image to enlarge)


Step 4

So, fill in the EPF No. and 6 digits activation code that we got in SMS.As my account has been activated, so, in the next step, I'll show on how to log in and lastly to have our EPF statements to be printed.When you activate your account, you need to create your own user ID and password.
(Click this image to enlarge)


Step 5


In this page, there are many things that you can do such as to update your address and contact information,to check your EPF statements, instructions for nomination and so on.Please click at EPF statement.

(Click this image to enlarge)



Step 6


When you are in this page, you can choose to view your statements for only two years.Curently, you can view your statements from 2015 and 2014.Choose the year that you want and click search or view statements (on the left corner). After that, you can choose to save or to print your yearly statements and DONE!

(Click this image to enlarge)


So, what are thinking? to line up or to sit down in front of your laptop to get your EPF statements? I have my EPF i-Akaun, how about you?

P/S: (This post is not sponsored.hihihi.I don't get any commissions from EPF to promote i-Akaun.Haha).

Source : http://www.kwsp.gov.my/portal/en/web/kwsp/home

hiragana,katakana,kanji dan masako sensei



hiragana

 salaaaaaam,

tetiba rajin.berdesup.hahaha.nak cerita pasal zaman sekolah dulu2.bila ada kawan yg tny psl words nihonggo ni semua,baru teringat zaman2 sekolah dulu.

ceritanya kitorg wajib  ambik bahasa asing dari form1-form4.so then,masa tu sekolah offer 3 languages.japan,arabic n french.aku amek japan sbb dah dari dulu bercita2 nak pegi jepun katanya.yang sampai sekarang tak sampai-sampai lagi ke sana.hahahah.

yang bestnya, yang mengajar mmg betul-betul sensei dari jepun.1st sensei aku adalah masako sensei.mmg best,sbb mungkin yang beginner punya kan senang,then sensei pulak,omaigaaad comel dan cute.buat2 manja tu,lepas sopan sangat.hehe.masa tu pulak dok suka tgk drama jepun kan,then ada boy band jepun yg comel2 masa tu.

kadang2 sensei pulak,suka bagi kitorg tgk video yang org jepun dok main games yang kelako2 tu kan.mmg best lah.kadang2 buat origami dengan kertas2 cute dari jepun.

so,mula2 belajar hiragana mmg kena hafal semua benda kat atas tu.mcm memula belajar ABC lah kan.then belajar menulis.kena betul,nak start tulis huruf kot mana,nak runcing kot mana,nak titik kot mana.mmg penuh berseni pulak org jepun ni.

then dah terer,move kepada tulisan katakana kat bawah nih.tulisan katakana ni untuk kita guna untuk eja nama kita,or bahasa/perkataan lain selain bahasa jepun.contoh nama aku,amalia : bila eja,kena guna katakana sebab bukan nama jepun kan,so dia akan bunyi A MA RI A.kalau malaysia dia akan bunyi : ma ra e shi ya.

katakana

lepas tu, dah terer katakana,kena belajar kanji pulak.kanji mmg susah dan dia ada baaaanyak sgt.tulisan cina lah senang cerita.so mmg banyak nak kena hafal then suku kata dia tu susah amat nak tulis.so,aku mmg kantoi sikit kanji.ada dua tiga kerat perkataan je yang aku ingat pon.alahaiii,sayang kan.yang paling aku ingat : ame ; maksudnya hujan dan juga gula-gula.satu perkataan,ada 2 makna lah nih.kat bawah ni tulisan kanji

kanji

bayangkan 4 tahun belajar,sbb tak praktis,so mcm banyak sgt dah lupa.rugi betul kan.dulu masa sekolah,best bila ada hari kebudayaan.yg japan buat psl makanan jepun,tarian,berlakon lawan2 lah dgn arabic n french.mmg best gila.

sensei yang ajar start dr masako sensei,then hirui sensei,kunie sensei then baru lah ada sensei melayu yang baru balik dari sana,azizah sensei,teo sensei n sorang lagi sensei melayu kontroversi tu,tak ingat nama dia.kehkehkehhh.

kesimpulan,mmg best belajar bahasa orang.alhamdulillah sampai skrg boleh baca n tulis katakana n hiragana.cuma kadang2 ada sedikit lupa.kalo suruh baca kat tv,lembab sikit lah,sbb laju kan.(alasan.hahaha)


take care, lea :)

life of PI+org baik telangkupkan selipar+selipar roxy

assalamualaikummmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm.

salam kena panjang sikit sebab lama sgt xupdate.haha
since ada class,then mmg tak dan nak update.baca je dan.itu pun curi2 baca blog orang.
senang cerita,aku lg suka baca blog orang drdp menulis kat blog sendiri.(malas lettew).haha

ni nak tulis yang dah beberapa bulan lepas kot ni.hihi
tapi ada sentimental value sikit.which is aku akan ingat lah betapa baiknya orang itu.

actually masa tu tak plan nak tengok movie.
so pegi jalan2 kat jusco sahaja,then tetiba pegi beli chatime yang terletak dihadapan tgv itu.
aku pun pegi meleser kat screen konon cakap kat en suami nak tgk2 je,cerita apa latest.hahaha

then,tgk ada life of Pi.aku dah baca feedback n sinopsis dalam blog siapa kah sebelum itu.
sudah lupa,tp menarik ceritanya.jadi aku,mengusulkan kat en suami dengan bersungguh dan menggunakan
persuasion technique yang betul.hahaha.
en suami teruja dan setuju.kesian airis,sbb masa tu pakai skirt lah pulak.takot sejuk.tp belasahhh.

tiket pukul 10 or 11pm masa tu.lebih kurang lah kan.so, nak masuk tu,terkelam kabut lah sbb ramai org naik tangga,lepas dah koyak ticket.then aku pun is kelam kabut jugak.tu dah biasa dah,perangai semula jadi.

nak jadi cerita,aku naik tangga then en suami tolak airis dalam stroller.mcm biasa,aku akan angkat bahagian depan,ada tempat pegang in case of nak angkat kan.jadi macam stretcher lah kelihatannya.then,dalam kelam kabut tu,tercabut pulak selipar aku sebelah.terbalik ala2 pic kat bawah ni lah.tapi sebelah je then atas tangga baldu tu pulak kan.adoiii


Then,dalam kelam kabut, ada satu chinese couple ni,gf dia tiba2 terbalikkan slipper aku.time tu aku sgt terkejut,then cakap thanks n sorry.dia balas,ok n senyum.

aku tak sangka ada orang yang sanggup,baik hati,tunduk,pegang selipar kita.serius aku xsangka.ye lah,selipar kan benda kat kaki kita dan xsemua orang sanggup aku rasa.

husband aku mmg sgt impressed then dia siap ckp "kalau I jumpa dia,I nak ckp thanks secara proper.sebab impressed sgt"

ye betulll,aku pun impressed.tah aku sanggup ke tak nak buat mcm tu,if aku dalam situasi dia kan.


tetiba tempek lagi, gambo selipar sbb selipar roxy aku ala2 gini,warna hitam n flowery jugak.*gambar ditempek untuk me"real" kan effect cerita sahaja.hahaha.poyooo

then,tgk life of PI,si airis boleh teruja siap waaa waaaa bila tgk tiger,zebra semua.bravo anak,later kita tgk movie lagiiii.*padahal dah bawak anak tgk Taken 2,Life of PI,Rock oOo ngan Jack and the Giant Slayer.hahahah

ok nanti sambung lg.tatattitititutuutu

take care, lea :)

kakak irritating masa beli spender TESCO

 Assalamualaikum dan salam 1 malaysia,

ala2 gomen gittew.haha

entry lepas janji nak cerita psl sorang kakak irritating masa kat tesco kajang.xtau lah kalau orang lain rasa kakak ni tak irritating.rasa biasa je ke.ataupun korang rasa,"ok je kakak tu,ko kenapa?" atau pun korang cakap "laaa,normal lah soklan gitu".hehehehe.aku xkira,aku rasa kakak tu irritating jugak!

petang lepas ambik airis n anak buah aku kat hentian bas,then aku terus pegi tesco sbb nak beli toilettries,then nak beli barang dapaur sikit2.alkisah kakak aku nak turun tido rumah sebab ahad nya tu, nak jemput nenek aku balik haji.kelam kabut lah aku nih,sbb rumah dah xde apa2 kan.hihihihi.borong sabun ,shampoo semua lah.letak kat bilik2 air kat rumah.cheh,padahal 3 bilik air je.erkk,tolak master bedroom,2 bilik air je lah.kehkehkeh.bunyi macam banyak je.

then dah ambik semua toiletteries,baru teringat nak beli panties.aku panties,bra morah2 saja.jenama scarlet yang kat jusco pun aku sebat.lately aku suka yg kat tesco, brand F&F tu.dia jual satu set dalam 4 ketul panties gitu.dah lah kaler omel omel.polkadott,belang2,bunga2 sume ada.hihihihi.

nak jadi cerita lagi pulak,cik airis kita boleh berak bocor pulak seluarnya.lagi lah aku gelabah pilih2 panties.cari size lagi.hahahaha.size rahsia.nanti semua tekojuitttt.haha.

tengah2 pilih,ada sorang kakak tiba2 tanya aku.kakak irritating (KI).aku (A)

KI : tumpang tanya,ok tak panties tesco ni?

A : (eh aku xkeje sini,then baru pandang kakak tu sbb aku igt dia salah org ke ,igt aku keje situ kan.)ok je    kak.

KI : u memang beli panties kat sini ke?

A : (aku nak cepat,anak berak bocorrr,jd layan ala2).tak jugak.campur2.

KI : dia kembang tak?nipis tak?

A : tah,saya pakai ok je

KI : ada certaion org dia allergic gatal2.u pakai,gatal2 tak?

A : hurmm,xde pulak,ok je.(aku dah mls nk layan)

KI : u penah pakai hush puppies?

A : (aku senyum sinis) TAK PERNAH!

KI : ooooo.

kakak tu datang dekat2,then pilih2.

KI : panties ni cotton ke?

A : aah cotton

KI : ada sample tak?

A : (panas dah hati aku ni.size panties xjumpa2.hahaha,aku tgk2,ada yg terbukak,aku bagi dia)

KI :(belek2 panty,then tunjuk kat aku tag kat dalam) eh betul ke cotton,kat sini xde pulak tulis cotton.biasanya ada kan.cotton ke ni?

A : saya pakai mmg cotton.

KI : (pilih2 panties)

A : (dah dapat panties,blah dgn selamba!!!)

bengang tak korang?

aku pelik,dah ko kan pakai panty hush puppies,kenapa tetiba nak downgrade pakai panty tesco?ha?ha?pastu nak cakap allergic ke tak lah,cotton ke tak lah.pang kang!

aku cerita kat anak buah aku.anak buah aku cakap "dia tak de duit lah tu makdik.sbb tu downgrade".

hahahahha.pandai lah ko anak buah.

kalo korang nak tgk panties comel2 tu semua,click link bawah ni :

F&F multi pack knickers - clothing by tesco


comel kaaan polkadott gini.xkisah lah panties murah punnn
polkadott beso,comel lagi!

 dah sekian.itu je cerita dia.hehe




take care,
 lea :)

tahun depan angkut 3 series!

excited ke tak excited nak angkut 3series tahun depan?jeng3.

OMG! 3series,3series,3series.















sebenarnya,nak update pasal birthday.hahaha.macam nak up kereta pulak kannn.kalo kereta,xmau mercedes,aku mau AUDI!hihi.kalo kete kecik,aku mau wolkswagen GOLF GTi.wah,bila tu kan.doa la bila2,aku terima je.haha.kadang2 siap berangan,masuk contest,tetiba menang kereta.SAYA MENANG MOTOR!tapi time aku,SAYA MENANG KERETA 2 BIJIK.hamek kau.haha.tamak terus.haha.comel nye golf gti kat bawah niiiii.mcm nak makan!


 kalau audi pulak,aku nak A6 ke.hehe.macam buat permintaan pulak.aku xminat  sports car.aku ni mcm mokcik2 dah pulak.hahaha.suka family car.nak tempek jugak kereta audi comel!



ok kelaut,kelangit.patah balik kisah sebenar pasal birthday 20an aku yg terakhir.lap peloh sbb berdebor nak masuk 30tahun.birthday 7 november,bulan doblas baru update blog.hahaha.oh,guilty nye sbb bday airis xupdate n xcelebrate pun.keshian anak ibu.sbbnya, rasa mcm dia belom faham psl birthday.so insyaAllah,bday 2tahun kita celebrate ye nak.maapkan ibu mu.heheh.

 CERITA SATU : on my bday,i received an sms from my old friend which is my best friend during primary.haritu dia ada update kat fb,dia kata,dia dpt dugaan yang besar dan berat.masa tu,maybe dia belum ready nak story kot sbb semua yg tanya,tp dia still xnak btau n mintak kawan2 berdoa.sampai lah hari bday,dia sms wish bday,then aku tanya dia,apa cerita terbaru sbb dah lama gila xjumpa dia.

then,dia cakap,biasa je,tak ada cerita menarik.cuma dia kata,dia baru disahkan kanser.kanser darah yang serang kelenjar.

ya Allah.aku senyap,sedih,blur sangat.

besar dugaanmu wahai kawan.oh, a few months before tu,berita gembira,dia pregnant.tp lepas tu dia misscarriage.then,dikejutkan pulak dia disahkan cancer.bergenang air mata aku.aku reply then cakap kat dia,be strong.ada hikmah semua ni.on the same day,dia nak start chemo dan dia mintak doakan semua mudah.lepas chemo,dia sms cakap 1st session dah selesai.tunggu 2nd session pulak.aku rasa dia lagi kuat drpd aku.mmg dia strong.insyaAllah balik kampung nanti.nk pergi melawat dia.semoga Allah sembuhkan penyakitmu,semoga kamu kembali pulih seperti biasa.aminnn


CERITA DUA : good news,my bff masa form 5,fatiha dapat baby boy.sama bday dgn aunty lah rayqal!caya lah.tapi sampai harini aunty belom dpt tgk rayqal lagi.padahal sejengkal je rumah rayqal n ofis aunty.adoiii


CERITA TIGA : en suami buat surprise,balik kerja belikan cake choc indulgence secret recipe tu.tp aku mcm sentap sbb dia balik lambat.then tak ada mood rasa.aku mcm happy ala ala saje.kesian dia.haha.ampun b.aku pulak xberapa suka choc indulgence tu.rasa mcm xnak makan.haha.jahat!aku nak blueberry cheesecake.naaaaak.pastu dia pun mcm sentap jugak.then pasang lilin,suruh airis yang tiup.hahahaha.aku buat keras je tgk tv.tp sebenarnya mcm nak gelak dengar airis tiup2.tapi tahan2.ayah dia dah record.later aku tgk.aku sebenarnya sentap sbb en suami selalu balik lambat.tu je.heh.emo!

dalam2 jual mahal xnak makan cake,esoknya aku makan jugak.sedap pulak bila sejukkkk.hahaha.

CERITA EMPAT : birthday en suami pun november.18november.aku lagi jahat,wish je xde cake pun.so beli hadiah je,tu pun lambat.hehe.next year lah celebrate.haha.setiap tahum kata gitu.pastu xcelebrate pun.


ok abis cerita bday aku yg terakhir di usia 20an.nanges nak ckp umur kat org tahun depan kalo org tanya.nanges nanges.lepas 30,patploh,limaploh.

syukur ya Allah,Engkau masih memberikan aku nikmat hidup,mendapat keluarga bahagia,anak yang semakin membesar,suami yang memahami.Alhamdulillah.

jumpa lagi entry bday tahun depan.haha

banyak nak update.kalo dan,nk update milestones airis yg makin macam2,then nak update kisah seorg kakak irritating masa nak beli spender TESCO!hahaha.

take care, 
lea :)

hujung minggu airis

 hujung minggu airis selalunya mmg boring sebab ayah nya kerja every saturday half day.
tapi nama je half day, selalu akan jadi 3/4day ataupun sehari terus.
pernah sampai 4am esok nya baru balik.syahdu tak??
mula lah aku nak emo sana sini kan.kesian jugak,tapi kesian jugak kat ibu  dan anak duduk rumah je.
hahahaha.padahal ibu meronta2 nak keluar.
alkisah,kalau nak keluar start je lah kereta,bawak anak jalan.
tapi aku rasa macam kurang best kalo en suami tak ada sama.
sebabnya aku kan mengada2,xconfident sikit.takot anak tetiba tantrum depan2 orang,mmg masak aku.
aku dah lah jenis gelabah.haha
ALASAAN SANGATT :P

sabtu haritu,ajak abang aku n family datang dinner kat rumah.
kalau nak ajak lunch,confirm tak sempat.
en suami pukul 4pm macam tu baru balik.
hangin tak hanginnn aku nih.
berdebar2 takut xsempat siap masak.hihi.nampak sangat tak pro masak.
nak masak gulai ayam hutan ni.siap2 mintak resipi kakak aku dah.
ayam hutan kan keras,nak kena lama2.2jam aku masaka ayam tu tau.
so malamnya,airis happy sebab dapat main dengan cousins dia,miya n adam.
sabtu satu hari tu,memang kami dua beranak duduk rumah je.keluar tengok tanah pun masa
aku jemur kain je.itupun tanah depan rumah ada lah sedepa.hihi.
sian anak.
sian mak jugek!

ahadnya,ayahnya mesti lah rasa bersalah,tetiba tanya "jom keluar nak?"
maknya terus ok!hihi.
kata ayahnya "dekat2 je boleh kan"

boleh lah asalkan keluar.so,tekak mak rasa nak makan a&w.
lama kot xmakan.kat kajang boleh xde pulak a&w.
yang paling dekat,alamanda je.
so alamanda lah kita.dan2 pulak sampai traffic light saujana impian,macam jam,macam ada accident kot.
sbb ada nampak bomba baru otw.
boleh pulak ayahnya tetiba kata " alah,mcm jam je,kita pegi dekat je lah,jusco nak?"
alaaa,mak xmau pegi jusco.tolong tolong.
google sikit,tgk ada a&w kat jusco mahkota cheras tu.

sesampai di sana,TIADA!apa???
terus selera aku mati di situ.
kalau pg alamanda dah tengah minum float dah.huuuuuu

terus pg food court,makan tomyam ala2 xmau jual tomyam.
sakit hati mak tawu!tapi mak redha aja lah.xde rejeki nak mentekedarah a&w ceritanya.
last2, en suami pg MR DIY,cari bulb lampu segala bagai.
wahhh,SERONOK nya keluarrrr.seronokkkk.hahahah

si kecik seronok aje,bila aku lepaskan dia.
berjalan xbenti.xtakut orang.bila dukung meronta2 nak turun.
masa kat MR DIY tu,anak dah insaf,bila letak atas stroller dia redha,rupanya dah mengantuk yg amat.hehehe.

eh,maca bosan je cerita weekend ko nih.haha
layannn pic anak 2 3 keping!
ni masa hari sabtu,pagi.boleh tak aku xsedar dia panjat kerusi ni.kuss semangat.bahay lah anak.huhuhu

ni sabtu tengah hari.bagi dia makan sendiri.memang happy dia,mak pun happy nak,lekit2.hehehehe
sabtu petang,tunjuk perasaan duduk atas stroller macam ni.aku pun whatsapp ayah dia pic ni.hahaha.pressure sikit

ni kat jusco.baru bangun masa ni,blur lagi

blur jugak.tapi tengah survey kawasan.
ohhhh,yang ni baru tersedar dia alam nyata.nak start aktiviti :)


 pic last ni masuk instagram.follow lah aku ye airisamalleaazuan :)







take care,
lea :)

yong tau foo,ampang point

di pagi isnin yang mulia,dan sangat tenang.
kolej xsibuk hari ni.
budak2 uitm dah cuti sem.
budak2 kptm tgh study week.
aku?ada keje nak settle tapi ya Allah,malas ya ampun.

pagi2 aku dah isi borang nak cuti isnin ni.hahaha.
aku tau dah,husband aku mesti tak boleh cuti punya.aku kisah apa,aku nak cuti jugak.
rehat2 di rumah.yahuuuu.

sejuk2 ni, teringat pasal makanan je lah pulak.
alkisah, nak cerita pasal yong tau foo lah.
hihihihihi.
lama sangat tak makan.mmg fav en suami lah ni.
aku kalo makan,xcukup yong tau foo.mesti nak nasi ngan chilli fish yummm.

so,jumaat tu,dengan penuh keazaman,dari kajang turun ke ampang.
nak makan yong tau foo punya pasal.
kat rumah kasi setel itu kicik makan kenyang supaya tak kacau mak ngan ayahnya makan.

macam biasa,si kicik awal2 je duduk dengan bertenang.lepas tu nak turun berjalan2.
terpaksa ayah amik turn melayan dulu.
kasik mak makan puas2.
lepas tu,mak pulak melayan anak berjalan.hihihi

yong tau foo ni,style chinesse.
yang goreng2 punya.
then aku suka rendam dalam sup.
bila makan tu,macam mesraaaa dalam mulut.haha.still rasa rangup2.
heaven lah!

dulu zaman berdating,zaman duduk ampang selalu makan sini.
lagi satu yang sedap adalah chicken wing.
tp jangan tamak haloba.dah makan yong tau foo,chilli fish lagi.
tp yang MAGIC,aku xmakan nasi.diulangi,aku xmakan nasik.whoaaaaa.
malam tu rasa xlalu nak makan nasik.cewahhh.

nah,tempek satu je lah pic yg aku dah letak dalam instagram.

yang depan ni,chilli fish.yang dalam magkuk tu,sup then ada yg aku rendam yumm.then yong tau foo macam2 bentuk.lawan dengan chinesse tea panas.fuhhhh.soya bean tu en suami punya,minum ais untuk bulatkan perut.eh?

erkkk,nak tempek pic lain lagi boleh tak.boleh tak????(stok paksa pun ada.haha)

ni pulak ayam tandori makan dengan nan cheese.mmg sedap!fav en suami,pastu aku pun jadi suka


ni sambal sotong aku masak okayyy.hehe.kakak aku bawak sotong besar2 dr kemaman untuk adik tersayang.ada lagi dalam fridge tu,ingat nak goreng tepung.yummms.kat belakang belah kiri tu,pak choi goreng ngan oyster sauce.aku try pecahkan telu.rasa sedap,tapi rupa xcantik.lepas ni xmau letak telur dah.huhu

nenas ni,beli kat tesco kajang.super manis dan sedap.en suami lah,teringin nak makan nenas.apakah ini?haha.makan dengan kicap,mmg slurpp kecur air liur.
ni instant mini doughnut aku beli kat office.memang lembut gebu.dap dap!
ok dah.makanan je semua.
aku pulak risau dah,badan makin naik sbb suka makan.
senang nak tau badan naik,xpayah timbang.
kalau jam dah ketat,cincin dah ketat tu,mmg naik lah.
nasib peha xbergesel lagi.kalo bergesel tu,mmg aku obesiti dah.uwaaa.

eh,tetiba rasa nak makan macaroni cheese bakar yg kakak ipar aku buat.dapnyeeee.
emma lah ni,baru call aku cakap masak lasagnia.


pindah rumah

hahaha.macam lah ada orang baca blog kau.macam retiss plak.
banyak keje,terkejar2,xsempat nak update or nak mengarang banyak2.setakat tempek gambar nak dlm fb n instagram tu je.instagram pun tumpang henpon en suami.kesiannn.dah lah bila instagram tu mcm dah xsedar apa.sampai en suami cakp "letak handphone tu,letak,letak".uwarggghhhh.hahahaha

sekarang budak2 tgh exam,so ada time nak meroyan2 buang masa sikit.kang ujung bulan 11 start balik keje.bosannnya.macam nak keje lain.huuuuuuuuuuu

nak update pasal birthday anak early august hari tu pun xupdate.

nak update pasal 1st raya anak pakai baju kurung pun xupdate.

tengok,tetiba mcm xde idea,malas nak tulis dah.haha

oh oh oh..sebenarnya nak cerita pasal pindah rumah.

oh,baru je this week duduk rumah baru.rumah sewa lagi.penat gila pindah.after this, dah nak cari rumah sendiri secara serius.before ni cari main2.xkisah kecik pun,asalkan rumah sendiri.duduk rumah sewa selesa jugak,tapi ada satu feeling yang macam tak ada kepuasan,tak ada freedom.

dah lah kisah pindah menyakitkan hati.tuan rumah boleh pulak,xcukup 2tahun nak duduk balik rumah dia.pffftttt.marah mmg marah,ikotkan hati mcm nak saman je.tp malas nak panjang cerita,sbb akhirnya nanti itu rumah dia.dannnn,aku suami isteri mmg xsuka kakak tu.berlagak.tp bila dia nak duduk balik rumah dia ni,bukan main manis mulut dia.aku harap aku xjumpa lagi org macam kau kak!!!

itu cerita tuan rumah xsudah2 nak ungkit mcm2.padahal mcm2 yang kitorg tukar sana sini rosak, tp xde pun nak berkira.then rumah kau yg bocor sana sini tu pun,ko betulkan ala2 je.siap bocor balik.kedekut!tuan rumah lama,masa duduk ukay perdana,baik sgt2.xmcm ni.aku bukan jenis penyewa yang suka kotorkan rumah,rosakkan rumah,berkira sgt unless mmg dah teruk kan.patut lah,ramai yg xduduk lama rumah kau,sbb perangai kau mcm ni,suka halau2 orang.

dia mula2 nak mintak kitorg keluar,manis mulutttt.sebab dah malu.rumah patut bayar 28hb setiap bulan.kitorg bayar 23hb setiap bulan without fail.siap cakap dia nak duduk balik rumah tu,sbb dia sakit,sebab rumah makcik dia yg dia duduk tu,anak makcik tu dr oversea balik nak duduk lah.macam2.kat situ aku kurang percaya sikit.tp lantaklah,rumah kau.aku pun bukan berkenan sgt ngan kau,jadi aku lg happy dpt keluar.

en suami yg selama ni kisah xkisah pun,mmg bengang dgn kakak ni.muda lagi dia ni.early 30's.husband cool je.tp dia berlagak nauzubillah.kitorg xde apa pun,siap thank you bg duduk rumah dia semua,dia sikit pun xmintak maaf.apa punya org lah.aku saman kanggggg

dah tu je.kalo tulis berjela2 aku xpuas hati dgn kakak tu.hihi.

nak tempek pics anak sikit.pics yg dah outdated.hehe

pic raya fav ibu :)

airis's first baju kurung!

susah nak dapat shot ni.berpeluh ayah

ini darimi n darwisy.ikutkan cucu aku,sbb anak kepada anak saudara akau,iaitu anak sulung kepada abag aku.



airis,darimi and airis's cousin,tasha

jannah n miya

this is kakak besar.lagi sorg kakak kecik.hehe

pokyie(my brother) and aizat,my nephew

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...